Update ✾ Back to Spain

Buenos días! ✾ Ik hoop dat jullie allemaal leuke kerstdagen gehad hebben, en weer helemaal fris en fruitig aan een nieuwe week begonnen zijn :-) Voor mij is voorlopig de laatste week in Nederland alweer aangebroken, time flies when you’re having fun.. Als je mijn blog al wat langer volgt, dan zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat ik de afgelopen maanden in Sevilla heb gewoond. Ik heb daar een taalcursus Spaans gevolgd en ik heb een tijdje als au pair gewerkt. Het was een heel bijzondere, leuke en gezellige, maar natuurlijk af en toe ook best lastige tijd, waar je onder het kopje ‘au pair’ op mijn blog van alles over kunt lezen.

Nadat ik van september tot november in Sevilla heb gezeten, besloot ik om er even zes weken tussenuit te gaan. Terug naar Nederland dus! Ik schreef hier laatst trouwens ook een post over. In Nederland heb ik een paar hele fijne weken gehad: ik heb veel vriendinnen weer gezien, leuke steden bezocht en lekker veel gewinkeld en uit eten geweest. Daarnaast heb ik een aantal gave dingen voor mijn blog gedaan, en heb ik mede-blogster Kelly ontmoet. Onwijs leuk! Deze week ben ik dinsdag naar Amsterdam geweest, gister naar de Bataviastad outlet (exciting!!) en dan hebben we natuurlijk vanavond nog oud en nieuw. Daarna vlieg ik alweer terug naar Spanje..! Ik ga dan weer terug naar Sevilla en ik blijf daar van begin januari tot en met eind juni. Ik ga dit keer niet meer als au pair werken, maar ik wil in een piso compartido, oftewel een gedeeld appartement gaan wonen. Het liefst samen met mensen afkomstig uit Spanje en niet met andere buitenlanders, want dat is natuurlijk het beste voor mijn Spaans. En naast dat het beter is voor mijn Spaans, lijkt het mij ook gewoon heel leuk, want door met Spaanse mensen samen te wonen ga je je vanzelf wat meer onder de Spanjaarden begeven en dat zorgt ervoor dat je nét even wat meer’the Spanish life’  leeft dan als je met andere buitenlanders samenwoont.

Misschien vraag je je af waarom ik heb besloten om een schooljaar naar Sevilla te gaan, want dat plan is natuurlijk ook niet zomaar uit de lucht komen vallen.. Ik wilde dit heel erg graag gaan doen omdat ik ervan houd om een lekker afwisselend leven te hebben. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, nieuwe plekken te ontdekken, en tot slot denk dat het heel goed is om Spaans te leren. Ik spreek namelijk goed Nederlands, ik kan Engels en daarnaast spreek ik een beetje Frans en Duits. Ik vind dat Spaans daar een goede aanvulling op is, omdat het naast dat het natuurlijk een ‘wereldtaal’ is, een taal is die ik heel mooi vind. Ik wil na dit schooljaar graag de opleiding journalistiek gaan doen, en ik denk ook dat het voor een opleiding als deze altijd mooi mee genomen is om veel talen te spreken, kennis van verschillende culturen te hebben en om een beetje meer levenservaring te hebben.

Ook denk ik dat zo’n ‘tussenjaar’ als wat ik nu heb, een hele mooie overgang kan zijn tussen je middelbare school periode en de ‘rest van je leven’, zeg maar. Je leert namelijk in een relatief korte periode zoveel over jezelf en over anderen, je traint je social skills, en daarbij leer/verbeter je ook nog eens een of meerder talen. In mijn geval merk ik dat mijn Engels enorm vooruit gaat, en dat mijn Spaans gewoon in een paar maanden tijd echt al heel redelijk is, en dat is erg gaaf om te merken omdat ik hiervoor helemaal geen woord Spaans sprak. Ik ga ook elke dag wéér meer de verbanden tussen het Engels, Spaans, Nederlands en Frans zien. Ik merk dat je op een gegeven moment tijdens het leren van een taal op zo’n punt komt dat je de taal echt een beetje gaat ‘voelen’, en hem kunt vergelijken met andere talen: je gaat de overeenkomsten en de verschillen zien, en dat vind ik heel erg leuk.

Wat ik ook heel bijzonder vind is dat je tijdens zo’n jaar als dit, in contact kunt komen met mensen van over de hele wereld, en zo dus ook met een hele boel verschillende culturen. Je leert vriendschappen te sluiten met allerlei verschillende typen mensen, en je leert veel verder te kijken dan alleen iemands uiterlijk of afkomst. Zo leuk ook om met die mensen dan weer meer van de Spaanse cultuur te zien, door middel van steden-tripjes en leuke tapas etentjes ;-)

Naast dat het heel erg leuk is allemaal, is het natuurlijk ook wel een beetje spannend wat ik ga doen. Het zit namelijk zo dat bijna alle vrienden en contacten die ik voor de ‘kerstvakantie’ in Sevilla had, er nu niet meer zijn. Want de meeste mensen op de talenschool waar ik zit, komen daar maar voor een paar maanden. Sommigen combineren bijvoorbeeld een paar maanden werken in hun eigen land met een paar maanden Spaans leren in Sevilla, en zo maken ze dan een schooljaar vol. Naast dat, moet ik ook nog op zoek naar een appartement, want die heb ik op het moment nog niet. Wél voor de eerste week overigens, want dat kon ik regelen via mijn school. In de eerste week ga ik dus ook meteen wat huisbezoekjes brengen: om eerlijk te zijn zitten zowel mijn maandag, dinsdag áls woensdag daar al mee volgepland.

Begin September, toen ik net in Sevilla zat, schreef ik een post ‘Started from the bottom..‘, en daar vertelde ik over mijn eerste paar weken waarin ik in een vrij korte periode al best wel iets leuks had opgebouwd in een stad waar ik toen ik er kwam niemand kende en de taal niet sprak. Nu, zo’n twee en een halve maand later, weet ik uit ervaring dat het allemaal nóg veel leuker kan worden en dat je in een hele korte tijd echt heel veel kunt bereiken, mits je voor veel dingen openstaat en je best doet.

Ik vind het dan ook heel erg gaaf om weer terug te gaan en om eigenlijk weer aan een nieuw hoofdstuk in mijn ‘Spanje avontuur’ te beginnen. Maar het is natuurlijk wel starting from the bottom again, dus het wordt allemaal even hard werken.

Laatst las ik de quote: ‘All you need in life is a good adventure’, en dat vind ik een hele mooie. Ik houd er namelijk heel erg van als er een beetje wat gebeurt in mijn leven, en met wat ik nu ga doen is dat, hoe je het ook wendt of keert, het geval. Dus hey, let’s go!

Ik spreek jullie snel weer! Veel liefs, Florentine

27 Replies to “Update ✾ Back to Spain”

 1. Ik vind het echt super gaaf dat je je hebt gewaagd aan zo’n spannend avontuur. Ik heb er soms spijt van dat ik dat zelf niet gedurfd heb in mijn studententijd, ik was toen nog wat te verlegen ;-) Geniet nog van jouw tijd in Spanje!

  x Karen

 2. Wooow! Wat ongelooflijk gaaf dat je naar Spanje gaat! Ik ken je blog nog niet zo heel lang, maar vind het wel echt méga gaaf! Ik ga je zeker weten in 2016 volgen voor updates hoe het met je gaat. Ik wens je een heel goed en gezond 2016. Heel veel liefs ♡

 3. Wauw! Echt mega gaaf! Jij begint het nieuwe jaar beter dan ik! Ik wens je een heel fijn en positief 2016 toe in Sevilla. ♡

 4. Wel stoer hoor om zo in een ander land te gaan zitten in je eentje. Het lijkt me wel echt een leuke uitdaging! Wil je je studie wel weer gaan volgen in Nederland of blijf je in Spanje?
  Fijne jaarwisseling alvast! Dat 2016 maar een goed jaar mag zijn :)

 5. Wauw, heel cool! Ik wilde zelf een half jaartje studeren in het buitenland, maar een heel jaar is heel wat anders. Ik weet niet of ik het leven hier zomaar voor een jaar zou kunnen loslaten. Respect hoor! Happy 2016:)

 6. Dat je in Amsterdam bent geweest en Bataviastad dat lijkt me gezellig, veel gekocht? ;-) Slim idee om met een andere Spanjaard een appartement te delen. Op zo’n manier leer je zeker goed de taal en cultuur. Ik zeg geniet Florentine.. ‘All you need in life is a good adventure’. ;-)

 7. Wat gaaf dat je weer teruggaat en je Spanje avontuur verder gaat! Ik denk dat het zeker een mooie ervaring is. Zelf heb ik altijd zo’n idee gehad van: avonturen komen wel nadat ik mijn opleiding heb gehaald, maar waarom zou je het niet eerder doen eigenlijk? Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling en hoop dat je Spanje avontuur nog een veel mooiere ervaring wordt in 2016!

 8. Die quote is echt heel goed! Zo is het precies! Ik ben echt blij dat ik ook jou heb gevonden om te volgen, want wat ís het leuk, stoere mensen die gewoon die stap durven te zetten om te doen wat ze leuk vinden, wat ze willen. Jij bent daar een mooi voorbeeld van, een stoere meid die gewoon even zo een groot avontuur aangaat! Ik wens je echt alle geluk en plezier in 2016, en ik kijk uit naar je nieuwe avonturen in Spanje! Liefs x

 9. Omg meid, dit is zo avontuurlijk – zo zou ik ook wel door het leven willen gaan met zoveel moed en uitdaging! Het is inderdaad een heel mooi punt dat je op je CV kunt zetten: Spaans onder de knie. Het helpt waarschijnlijk ook wel ietsje als je later in de journalistiek opleiding stageplaatsen moet zoeken (het kan in ieder geval geen kwaad). Hartstikke veel succes!

 10. Wat gaaf zeg en je hebt zeker gelijk, je leert er zoveel van! Wauw wat lijkt het me leuk zeg om zo’n periode in het buitenland door te brengen. Ik voeg je gelijk even toe op instagram! Fijne jaarwisseling gewenst.

 11. Wauw, tof om te lezen zeg! Ik vind het echt knap dat je dit gewoon doet, heel inspirerend! :) Heel veel geluk daar! Liefs X

 12. Zo leuk! Ik kende natuurlijk het verhaal al een beetje, maar je hebt het echt mooi geschreven! Veel geluk weer in Sevilla! Ik ben blij dat we elkaar hebben kunnen ontmoeten!

 13. Ik vind het echt zo geweldig dat je dit doet hé, klinkt heerlijk allemaal en ik denk dat je inderdaad heel veel over jezelf bijleert! Heel veel plezier in Spanje en een gelukkig 2016.

 14. Ontzettend knap van je dat je eigenlijk weer helemaal ‘from the bottom’ begint, maar het gaat vast weer een geweldige tijd worden<3 Ik kijk heel erg uit naar je verhalen. Ik herken het wel, met mensen die weg gaan, dat heb ik ook, maar dat is een beetje in alle internationale communities, bij mij gaan er ook elk jaar vriendinnetjes weer weg, maar er komen ook weer veel vriendinnen voor terug<3 Muchos besos, Floor

 15. Wauw wat tof! Ik zou ook wel een schooljaar naar Spanje willen, dat lijkt me heel gaaf! Het lijkt me inderdaad ook goed als je aan zo’n journalistiek opleiding wilt beginnen dat je al een aantal talen spreekt. Ik ben ieder geval benieuwd naar een volgende update!

 16. Helemaal mooi dat je dit doet. Ik had het er laatst met Diana over en hoewel ik altijd wel trots zal zijn op de kids, hoop ik stiekem dat ze zulke dingen gaan doen als dit. De wereld zien, ontdekken, ervaren en leren en groeien.
  Ik heb het zelf nooit gedurfd en kan daar nu wel eens een beetje spijt van hebben want het zit wel degelijk (ergens) binnenin me.
  You go girl, dat doe je goed.

 17. Heyyyy, ik zie dat je ook in 2015 bent begonnen met bloggen volgens mij? If so, ik ook! Hoe leuk! Ik vind dat je ontzettend veel wijsheid hebt op jonge leeftijd over ervaringen opdoen, openstaan voor anderen en andere culturen, genieten van het leven en op avontuur gaan. Love it! xxx

Comments are closed.